Istoric

Societatea Fizioterapeutilor “Dr. Nicolae Robanescu, s-a nascut de-a lungul timpului dintr-un “conflict de catifea” a opt membri din APF Muntenia si din necesitatea aparitiei unei asociatii profesionale care sa deserveasca numai specialistii din domeniu. Am simtit, de asemeni, nevoia de stabilire a unei relatii de respect intre membrii asociatiei si a echipei de recuperare (medic, psiholog, logoped, ergoterapeut, sociolog, etc.).

Incepem prin a le multumi tuturor acelora care, prin prezenta lor aici, astazi, alaturi de noi, vin sa dovedeasca, o data în plus, ca fizioterapeutii nu sunt un corp strain al specialitatii Recuperare si nu au un drum paralel cu Recuperarea, ci sunt o parte integranta a acestei specialitati. În ultimele doua decenii am înfruntat prejudecati si am încercat sa ne explicam ca într-un sistem medical modern, recuperarea medicala este unul dintre principalii piloni ai actului medical. Probabil ca, partial, am reusit deja. Prezenta domniilor voastre pe acest site, o dovedeste. Ne vom stradui pe viitor sa o facem mai bine, inclusiv cu ajutorul vostru.

Mereu ne raportam existenta la trecut, incercam sa intelegem prezentul si sa planificam viitorul. Într-un asemenea moment, cum este cel care astazi ne reuneste, vom vorbi, asadar, despre timp. Niciodata firul unei istorii nu se innoada exact acolo unde a fost rupt – asta este o lectie a istoriei însasi. Kinetoterapia anului 2013 este în situatia de a-si reconsidera dramatic rolul si locul în sistemul medical, in ansamblul acesteia si de a se „reinventa” pentru secolul al XXI-lea. De capacitatea pe care o va dovedi in a face acest lucru, in anii care urmeaza, ramanand in acelasi timp fidela idealurilor sale de inceput, va depinde, fara indoiala, soarta ei în aceasta tara.

Rolul nostru este acela de liant intre membrii unei societati stiintifice, oameni diferiti din punct de vedere etnic, confesional, cultural sau economic, care sunt hotarati sa construiasca si nu sa demoleze si care in acest moment, nu se regasesc in celelalte asociatii. Credem, si o reafirmam cu acest prilej, ca fizioterapeutii au nevoie de unitate, de coeziune si eliminare a urii.